Slow fashion. Din ce sunt făcute hăinuțele copiilor noștri

Written by: admin,
Posted in: Slow Fashion

Pentru început haide să stabilim câteva aspecte importante. Cum explicăm termenul “sustenabilitate”? Ce este cu tot acest “slow fashion” de care vorbește toată lumea? Și ce legătură au acestea cu copiii noștri?

Trend sau necesitate?

Sustenabileste un cuvânt intrat destul de recent în vocabularul nostru. Pentru mulți este văzut doar ca un trend, dar dacă stăm să ne gândim mai bine, este un stil de viață pe care ușor, ușor cu toții ar trebui să-l introducem în rutina noastră. Pe scurt, stilul sustenabil își propune prin activitățile sale să protejeze mult mai mult mediul încojurător și, prin urmare, planeta întreagă. De la ceea ce mâncăm, până la ceea ce purtăm, modul în care toate acestea sunt produse și felul în care, după ceva vreme, alegem să scăpăm de ele. Sustenabilitatea înseamnă mai puține resurse naturale risipite, scăderea nivelului de poluare și responsabilitate din partea fiecăruia.

              Pornind de la ideea de conservare și protejare a resurselor planetei a luat naștere conceptul de slow fashion. Suntem deja familiari cu brandurile de fast fashion care produc în masă și într-un ritm accelerat. Hainele de serie produse în număr foarte mare oferă materiale de o calitate inferioară, generând vânzări colosale. Ele sunt responsabile pentru volumul alarmant de emisii de carbon, scurgeri de chimicale, deșeuri produse și, în final, cantități de apă consumate în mod exagerat. Nu e de mirare că numeroase studii o clasifică drept cea mai poluantă industrie din lume.

Dar cum rămâne cu industria de slow fashion?

Când vorbim de slow fashion, ne gândim întotdeauna la calitate, în loc de cantitate. That’s the spirit!

              Bineînțeles, resurse se consumă în continuare, dar într-un mod mult mai responsabil, de unde rezultă un impact mai mic asupra mediul. Se produce local, în ateliere sau fabrici mici, punându-se preț pe calitatea hainelor, astfel încât colecțiile sunt create în serii limitate. Țesăturile naturale din care sunt realizate materialele provin din plante cultivate într-un mod prietenos cu mediul. Garanția oricui alege să poarte haine organice este că în șifonierul său stau, frumos așezate pe umeraș, piese atemporale care vor fi în trend și peste un an, doi sau chiar zece.

              Cei care aleg să creeze haine din materiale sustenabile sunt tocmai cei care își doresc să aducă o schimbare în bine. Sunt oameni care prin modul lor de viață sustenabil încearcă să producă mai puțină risipă și poluare, creând un mediu eco-friendly atât pentru ei, cât și pentru cei din jur.

Ce legătură au toate acestea cu copiii noștri?

Pentru că ai o imagine mai clară a lucrurilor, este important să știi că hainele pe care le cumperi de la mass brand-uri sunt toxice. Și oricât de dur ar suna, sunt toxice chiar și pentru copilul tău. De fapt, sunt mult mai toxice dacă ne gândim că pielea bebelușilor este mai subțire și, ca urmare, mult mai sensibilă.

              Tu ești deja om mare și poți să faci alegeri independent, dar când vine vorba de micuțul tău responsabilitatea cade tot pe tine. Din grija și dragostea pe care i le porți vrei să te asiguri că are parte de un mediu plăcut în care să crească, iar hainele nu fac o excepție.

              După cum spuneam, când sunt mici și în creștere pielea lor este mult mai sensibilă față de cea a unui adult. Materialele nepotrivite pot fi cauza iritațiilor și chiar a alergiilor pielii, ca să nu mai vorbim de substanțele chimice din conținutul hainelor care ajung direct în organism provocând dereglări hormonale.

              În cealaltă tabăra hainele organice calitative prezintă certificări extrem de dure (GOTS sau Oeko-Tex 100) care asigură lipsa folosirii substanțelor chimice în procesul de fabricare al materialelor.

              Cele mai bune și utilizate materiale organice sunt cele din bumbac organic, lână merinos, in, cânepă sau chiar bambus. Te întrebi oare de ce? Pentru că sunt biodegrabile și provin din resurse (țesături) regenerabile. Totodată protejează pielea copiilor, oferindu-le în același timp o senzație de confort și libertate de mișcare.

              Moda sustenabilă pentru copii este minimalistă cu aspect curat, folosind imprimeuri cool pentru copii și mai cool. Toate acestea le fac să fie niște piese speciale, unice, cu personalitate care pot fi transmise din generație în generație fără să își piardă magia.

              Lâna merinos. Provine de la oi răsfățate, crescute într-un mediu curat și ferite de procedeul de museling (eliminarea chirurgicală a unei porțiuni din piele pentru a evita invazia de paraziți). Fibrele foarte fine din această lână fac hainele să fie moi la atingere și confortabile pentru cei mici, oferindu-le libertate de a se mișca în voie. Una dintre cele mai importante caracteristici ale sale este capacitatea de absorbție a vaporilor de apă creați atunci când corpul începe să emane căldură. Sunt potrivite atât în sezonul rece, când mențîn temperatura corpului până la 8 ore, dar și in sezonul cald, când absorb transpirația, fără să îi creeze copilului senzația de umed.

              Bumbacul organic. Pământul pe care crește este curățat cu trei ani înainte de orice fel de pesticid sau substanță chimică. Îmbrăcămintea elastică, având o textură fină, este colorată cu vopsele pe bază de apă sau pigmenți care nu conțin metale grele. Lipsa substanțelor toxice îl face un material antifungic și hipo-alergenic.

              Cânepa și inul. Cânepa este realizată din fibre provinte din planta de sativa. Resursă regenerabilă, la fel ca țesătura din in, este perfectă pentru după-amiezele calde de vară petrecute la locul de joacă. Ajută pielea să respire, oferind o senzație constantă de răcorire, iar partea cea mai bună: este un protector natural împotriva razelor UV.

              Bambus. Textura moale și mătăsoasă a materialului ascunde proprietăți antifungice și antibacteriene. Fibrele din țesătura de bambus reglează temperatura, împiedică uscarea pielii și oferă elasticitate hainelor.              

Calitatea se reflectă desigur și în prețul produselor! Moda sustenabilă nu este un moft trecător, este o dovadă de grijă față de tine, față de cel de lângă tine și mai apoi, față de planetă.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Categories

Scroll to Top