5 pași pentru o mai bună conectare în familie

Perioada prin care trecem de aproape un an de zile a venit cu multe provocări pentru majoritatea dintre noi. Fiecare familie a fost pusă la încercări prin care nu ne imaginam vreodată că am putea trece. Work from home cu copilașul pe lângă noi sau cu ambii copilași pe lângă noi este doar unul dintre exemplele care ne-au făcut să ajungem la limite neatinse până acum și să ne punem întrebări din cele mai interesante, ca de exemplu: Cum am putea să avem o conectare mai bună în familia noastră?
Conectarea în familie
Zilele și săptămânile parcă au trecut ca un tren de mare viteză pe lângă noi. De când ne trezim de dimineață și pregătim micul dejun și până la rutina de seară parcă a trecut de abia o oră, Între timp lucrăm, avem meeting-uri si call-uri organizate din timp, încercăm pe cât putem să ne concentrăm atenția către ceea ce este de făcut.
Pe de altă parte, practicarea conectării în familie prin diferite modalități simple poate avea un efect deosebit și poate constitui baza pentru construirea unor relații puternice și pe termen lung în familie. Am strâns mai jos 5 pași pentru a contribui la menținerea conectării în familie, într-o lume dominată de viteză și de deconectare permanentă.
1. Fii calm
Starea noastră de spirit din fiecare moment al zilei este aproape decisivă pentru o conectare sănătoasă cu familia noastră și mai ales cu cei mici. Când în jurul nostru este un mediu calm, atunci avem un start foarte bun pentru promovarea unei conectări pozitive. Știu că este ușor de zis și mai greu de făcut, dar iată și cum am putea fi calmi și atenți de-a lungul zilei. Cum începem ziua de obicei ne poate influența întregul parcurs până seara. De aceea o rugăciune sau o meditație la prima oră a dimineții, prin care să ne arătăm recunoștința pentru tot binele din mijlocul familiei noastre, având în minte două, trei gânduri despre cum am putea să ne conectăm și să fim aproape de micii exploratori, ne poate fi de mare ajutor. Dacă reușim să ducem cu noi aceste gânduri pe tot parcursul zilei, atunci deja am făcut un prim pas important înspre o conectare sănătoasă.
2. Ascultă conștient
De când am devenit mamă, de aproape 5 ani de zile am realizat că cel mai puternic instrument de mă conecta cu copilașii mei și de a-i înțelege este să îi ascult mai întâi de toate, să îi ascult conștient, fără să mă gândesc la altceva. Odată ce încep să vorbesc și să le țin morală despre ceva anume parcă și nivelul conectării scade la minim. Se vede din privirea lor asta. Nu că nu ar fi important să le explic că anumite lucruri nu se fac sau nu sunt bine să se facă, dar mi-am dat seama că dacă “discuția” începe prin a-i asculta pe ei mai mult, a-i asculta fără să fiu aglomerată de alte gânduri de moment, atunci le pot transmite mai ușor cum arată drumul către comportamentul corect. Și asta doar împreună cu ei. Atunci când reușim o astfel de ascultare conștientă rezultatul este o discuție simplă și folositoare atât pentru cei mici, cât și pentru noi.
3. Contactul vizual
Când lucrez sau când mă aflu într-o discuție cu un client sau cu altcineva recunosc că îmi este greu să fiu atentă și la ce vor să îmi transmită copilașii. Nu puține au fost cazurile în care meeting-urile au avut loc cu ambii copilași pe lângă mine. Chiar dacă atenția noastră poate fi pentru moment în altă parte sau într-o altă activitate, dacă doar pentru câteva momente stabilim un contact vizual cu ei, acesta poate crea pe moment o conectare pozitivă, valoroasă, copilașii noștri simțind că suntem acolo și că îi auzim.
La fel de benefic este și a coborî la nivelul lor, atunci când copilașii se joacă pe podea. Dacă mă așez lângă ei, chiar și pentru câteva momente le pot oferi atenția vizuală benefică de care au nevoie.
Contactul vizual este din punctul meu de vedere cel mai frumos mod de a ne conecta cu copilașii noștri.
4. Family time
Mesele în familie sunt de departe cea mai bună ocazie pentru întreaga familie de a se conecta, atât în timp ce așează masa și aici copilașii pot fi de multe ori implicați, cât și în timpul mesei. La urma urmei trebuie să mâncăm în fiecare zi, măcar la prânz sau seara să o facem cu toții împreună. Beneficiile sunt nenumărate, de la cele emoționale până la cele sociale. Îmi aduc aminte chiar și acum cu drag, după mulți ani de momentele deosebite de la mesele de prânz luate în familie, mai ales în weekend-uri.
Rutina de seară are și ea un efect deosebit în legătura sănătoasă dintre copilași și părinți. Deasemenea câte un moment rezervat în fiecare seară pentru o activitate în familie, un joc, o carte citită împreună sau un film pot completa așa frumos tabloul acesta de conectare în familie. Prin simplu fapt ca ne gândim la asta și că ne setăm timp de petrecut în familie se creează deja premisele pentru momentele care vor deveni peste ani de neuitat în mintea noastră și a copilașilor noștri.
5. “Hai să facem împreună”
Pentru o parte dintre noi perioada actuală a însemnat work from home din plin, iar paradoxal asta nu a însemnat neapărat o conectare mai bună cu cei mici și nici mai mult timp de valoare împreună. Gândul la ce avem de făcut în fiecare zi la serviciu, la meeting-urile zilnice, la call-urile cu clienții și așa mai departe ne-au pus în fața unei situații paradoxale: lucrez de acasă, dar interacționez mai puțin cu copilașii decât atunci când mergeam la serviciu. Să recunoaștem că lucrăm mai mult timp de acasă și chiar dacă cei mici sunt permanent pe lângă noi, conectarea cu ei este în anumite zile mai redusă și mai puțin calitativă decât atunci când obișnuiam să lucrăm de la birou.
Pentru o parte dintre noi copilașii merg întreaga zi la grădiniță, iar când ajung acasă intră direct într-o rutină învățată deja. Nu prea mai lucrăm, mâncăm, râdem sau ne jucăm împreună, așa cum se întâmpla acum ceva timp. Și perioada actuală are influența ei asupra a tot ce înseamnă conectare în familie, dar ceea ce putem face noi în cazul acesta este să ne modificăm puțin mindset-ul: Hai să folosim mai des într-un mod creativ expresii de genul: “Hai să mâncăm împreună”, “Hai să ne jucăm împreună”, “Hai să citim ceva împreună” sau chiar “Hai să plimbăm câinele împreună”. Ideea de “împreună” creează momente unice, care aduc forță și care reușesc să mențină legăturile trainice în familie, mult timp de aici încolo.
A învăța mici trucuri prin care să ne conectăm mai mult cu cei dragi nouă și mai ales cu copilașii noștri ține doar de noi și de dorința noastră de a încerca. Vestea bună este că dacă perseverăm și ducem mai departe lucrurile acestea prin exersare zilnică, atunci vom reuși să creăm o adevărată cultură a conectării în familie, chiar dacă provocările din jurul nostru sunt mai mari decât noi și încă departe de a fi rezolvate.
Cu drag,
Echipa NAIA